سرمایه گذاری در زمینه های مختلفی انجام می شود . یکی از انواع آن ، در بخش مسکن و املاک می باشد. با توجه به این که سرمایه گذاری املاک ریسک کمتری به نسبت دیگر بازارها مثل طلا یا بورس دارد . با این حال بازار مسکن هیچ زمانی به صورت ثابت و قابل پیش بینی نبوده است. اما این را میدانیم که حداقل بازار مسکن شاید دچار رکود شود یا تورم ناگهانی در آن رخ دهد ، اما تا امروز کاهش قیمت شدیدی در این زمینه را شاهد نبودیم. به همین دلیل بسیاری از افراد این زمینه را برای سرمایه گذاری بسیار ایمن تر میدانند.
حال سرمایه گذاری در املاک و مسکن خود دارای نکات و شرایطی می باشد که رعایت کردن آنها می تواند از ضرر جلوگیری نماید. افزایش قیمت خانه و ملک طی سال های قبل ، باعث تحریک برخی افراد برای ورود به این بازار را داشته است. انواع مختلف سرمایه گذاری در املاک را در ادامه مورد بررسی قرار می دهیم .
سرمایه گذاری در املاک اداری
ملک اداری، بنایی است که مجوز فعالیتهای اداری در آن از طرف شهرداری صادر شده باشد. صاحبان این املاک میتوانند برای راهاندازی کسب و کار خود ، با دریافت مجوزهای لازم از نهادهای مربوطه اقدام کنند. صاحبان کسب و کارها در این املاک اجازه نصب تابلو و تبلیغات دارند.
سرمایهگذاری در املاک اداری شرایط گوناگونی دارد. از وضعیت بازار مسکن تا وضعیت اقتصادی و بررسی موفقیت کسب و کارهای فعال در فضای کشور. به عنوان مثال بعد از امضای برجام و راه اندازی کسب و کارهای جدید در کشور و ورود شرکتهای خارجی برای فعالیت در فضای اقتصادی ایران، ساخت و بهره برداری از واحدهای اداری مورد توجه واقع شد.
در آن زمان به طور خاص شهرهای بزرگ با کمبود فضای اداری مواجه بودند. باید در نظر داشت کاربری تجاری با کاربری اداری دو تعریف جداگانه هستند. سرانه املاک تجاری مثلا در شهر تهران یک بنا به ازای هر ۸ خانوار است. آماری که نشان میدهد ساخت فضاهای تجاری در تهران اشباع شده است. این در حالی است که مثلا سرانه املاک تجاری در کشور ترکیه به ازای هر ۳۰ خانوار و در کشور ژاپن به ازای هر ۵۰ خانوار است.
وضعیت کنونی
اما همچنان تهران و دیگر شهرهای بزرگ ایران با کمبود فضای اداری مواجه هستند. هرچند که وضعیت اقتصادی در دو سال گذشته به سمت وضعیت بحرانی پیش رفته اما هنوز کسب و کارهایی که برای فعالیت به دنبال دفتری با موقعیت جغرافیایی و شرایط ایده آل هستند.
آمارها نشان میدهد میانگین قیمت هر متر مربع ملک اداری، 1.5 تا 2 برابر املاک مسکونی است. این تفاوت قیمت به دلیل کمبود این ملکها و از طرف دیگر عوارضی است که شهرداری برای صدور مجوز کاربری اداری از صاحبان بناهای اداری دریافت میکند. سرمایهگذاری در املاک اداری باید با در نظر گرفتن همه جوانب انجام پذیرد. معمولا کسانی به سراغ سرمایهگذاری در املاک اداری میروند که سرمایه بیشتری در اختیار دارند.
از طرف دیگر امروزه صاحبان کسب و کار در نظر دارند که املاکی با کاربریهای چند منظوره را مورد استفاده قرار دهند. املاکی که هم کابری اداری و تجاری دارند و هم امکاناتی مانند پارکینگ و …
سرمایه گذاری در املاک مسکونی
آپارتمان ، خانه های ویلایی ، زمین و خانه های کلنگی دارای کاربری مسکونی هستند. در این نوع از کاربری املاک اجازه کسب و کار و درامد وجود ندارد و نمی توان تابلو نصب کرد یا تبلیغات انجام داد. وضعیت بازار مسکن در ایران هیچگاه ثبات نداشته است. در دو سال گذشته بعد از دورهای رکود بازار مسکن با تورم ناگهانی روبرو بوده است.
اتفاقی که باعث شد بسیاری از خانوارها قدرت خرید خود را از دست داده و مجبور به کوچ به شهرهای دیگر شوند.
این روند در شهر تهران و سالهای اخیر با شیب تندتری اتفاق افتاد. قیمت ملک در پایتخت طی دو سال گذشته چندین برابر شد و کسانی که اقدام به سرمایهگذاری در املاک مسکونی کرده بودند حالا چند برابر قبل پول دارند. البته این موضوع به عنوان سود از سرمایه گذاری محسوب نمی شود و این افراد صرفا ضرر نکرده اند.
البته سرمایهگذاری در املاک مسکونی نیز باید با اطلاعی دقیق از وضعیت بازار مسکن انجام گیرد. هرچند کمتر پیش آمده که قیمت خانه در ایران روند کاهش داشته باشد . به طور کلی المانهای متفاوتی در بازار مسکن تاثیر گذار است ، از وضعیت عرضه و تقاضا تا حضور واسطه ها و سیاستهای اقتصادی دولت در بازار مسکن تاثیر گذار هستند. هرچند در این موضوع لازم است عوارض روانی تصمیمات ناگهانی مسئولین را هم در نظر گرفت در این بین یکی از عوامل موثر بر افزایش قیمت در بازار مسکن تهران افزایش ناگهانی قیمت بنزین بود. در صورتیکه بنزین نباید عامل موثری در قیمت مسکن باشد.
ضعف و مزیت
یکی از مسائل و نقاط ضعف سرمایه گذاری در مسکن، کاهش ارزش ساختمان با افزایش سن آن می باشد. دیگر نقطه ضعف این بازار غیر قابل پیشبینی بودن آن است. هرچند که سرمایه گذاری در این بازار به نسبت دیگر انواع سرمایه گذاری ریسک کمتری دارد. بر اساس آمارهای بانک مرکزی در بین انواع کاربری املاک ، زمین افزایش قیمت بیشتری به نسبت دیگر انواع آن داشته است.
روند صعودی عرضه نسبت به تقاضا باعث شده بود قیمت خانه چند درصدی کاهش پیدا کند اما دوباره و پس از گران شدن قیمت بنزین و دیر اقلام اساسی، بازار مسکن به روزهای رونق بازگشت و قیمت نیز به تبع آن افزایش پیدا کرد. توجه به نیاز بازار از دیگر نکاتی است که باید در سرمایهگذاری در املاک مسکونی در نظر داشت. مثلا بر اساس آمارهای بانک مرکزی خانههای ۴۰۰ تا ۷۰۰ میلیونی که عمدتا مساحتی زیر 60 متر مربع دارند و در نواحی مرکزی و جنوبی شهر قرار دارند با میزان تقاضا در خرید و فروش بهتری روبرو هستند.
مقاله مرتبط با این موضوع: تغییر کاربری ملک مسکونی به اداری یا تجاری
نکات کلی
برای سرمایه گذاری در املاک ادرای ، لازم است شرایط اقتصادی و درآمدی کشور را بررسی کرد. چرا که اگر رونق در اقتصاد وجود داشته باشد به همان میزان درخواست برای خرید یا اجاره واحدهای اداری بیشتر می شود. در سرمایه گذاری در بازار املاک مسکونی ریسک و تغییر قیمت کمتری به نسبت دیگر کاربری هی املاک وجود دارد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید .