قوانین و اصول قرارداد اجاره ملک و واحدهای تجاری

قرارداد اجاره

با وجود نکات و قوانین حاکم بر قرارداد اجاره و رهن املاک تجاری، موجر و مستاجران لازم است به صورت کلی با این قوانین آشنایی داشته باشند. تسلط بر این قوانین می تواند به تنظیم قراردادهای حقوقی معتبر کمک شایانی داشته باشد.

البته این قراردادها باید در آژانس های املاک یا دفترخانه ها تنظیم شود. داشتن یک وکیل مسلط بر این مسائل بسیار مفید و مطمئن تر می باشد. مستاجر یک ملک تجاری با رعایت نکات حقوقی از مشکلاتی همچون ضرر و از دست دادن سرقفلی خود جلوگیری کند.

نکات مهم قبل از عقد قرارداد اجاره

مغازه یا دفتر کاری به عنوان یک ملک تجاری محسوب می شود. لذا قوانین آن با املاک مسکونی متفاوت می باشد. در ادامه به مهمترین موارد حقوقی قرارداد اجاره یک ملک تجاری اشاره کرد.

کاربری

یک ملک تجاری می تواند تنوع در کاربری داشته باشد. مثلا کاربری کبابی و لباس فروشی و آرایشگاه متفاوت هستند که به عنوان عوامل مهم تعیین کننده برای اجاره یا رهن ملک محسوب می شوند.

موقعیت ملک تجاری

برای انتخاب ملک مورد نظر لازم است به نیاز آن محله و منطقه دقت ویژه داشت. چرا که نهایتا هدف از هر ملک تجاری داشتن مشتری های فراوان و فروش و ارائه خدمات می باشد. مثلا در عمده مناطق شهری ، سوپر مارکت ها یا این قبیل فروشگاه ها که نیاز های روز مردم را تامین می کنند تعداد مشتری های خوبی دارند.

اما اگر هدفتان از دایر کردن مغازه ، فروش لوازم و تعمیرات دستگاه های صنعتی است، با توجه به حجم و اندازه دستگاه ها لازم است در مناطق بزرگتر مثل شهرک های صنعتی محلی را رهن یا اجاره نمایید.

متراژ

با توجه به کاربری ملک و زمینه فعالیت خود می بایست ، ابعاد محصولات خود را در نظر بگیرید. یا اگر ارائه دهنده خدمات هستید مثلا اگر دفتر بیمه دارید لازم است تعداد کارمندان و مساحت لازم خود را بسنجید و متناسب با آن یک واحد تجاری انتخاب نمایید.

مواد یک قرارداد اجاره ملک تجاری

ماده 1 : طرفین قرارداد

این ماده شامل مشخصات کامل موجر و مستاجر با استعلام از اداراه ثبت احوال با ارائه مدارک شناسایی معتبر می باشد. در این ماده حتما به صورت کامل هویت اشخاص و هم خوانی آن با مدارک شناسایی بررسی گردد.

ماده 2: موضوع قرارداد و مشخصات مورد اجاره

مشخصات ملک مورد اجاره و نوع کاربری و سهم مورد اجاره و آدرس و متعلقات و تعداد طبقه ، کدپستی صحیح ملک  و مشخصات سند مالکیت را به دقت بررسی نمایید.

ماده 3: مدت اجاره

این ماده شامل مدت اجاره، تاریخ عقد قرارداد و زمان تحویل واحد تجاری می شود.

ماده 4: ثمن اجاره و نحوه پرداخت

شامل میزان مبلغ قرض الحسنه و مقدار مبلغ اجاره بهاء ماهیانه و شرایط و نحوه پرداخت مبلغ قرض الحسنه می باشد در صورت پرداخت چک حتماً شماره چک ها را در قرارداد ذکر کنید.

ماده 5: شرایط تسلیم مستاجره

تاریخی است که باید ملک مورد معامله به مستاجر به صورت کامل و سالم تحویل گردد و باید در قرارداد اجاره ذکر شود.

ماده 6: آثار قرارداد

این ماده 15 بند را شامل می شود که در نمونه قرارداد اجاره موجود ذکر شده است.

ماده 7: حقوق متعاملین

کليه اشخاص حقيقي و حقوقي ملزم هستند حق الزحمه مشاوراملاك را طبق تعرفه کميسيون نظارت شهرستان خود به طور جداگانه بر عهده بگيرند و همزمان با امضاي قرارداد مبلغ کمیسیون املاک را پرداخت کنند . پس از آن اقدام به اخذ کد رهگيري شود. ضمنا ماليات بر ارزش افزوده ۹% ( ۹% از کمیسیون ) از طرفين اخذ خواهد شد . اين بند شامل مناطق آزاد تجاري نمي شود.

مشاور املاک موظف است شماره همراه طرفین معامله را به صورت صحیح در قرارداد درج نماید.

نحوه ثبت نام در سرويس پيامکي سامانه املاك ارسال عدد ۱ به شماره ۱۱۰۲۰۳۰۰۰ مي باشد.

مطلب مرتبط با این موضوع: اصول و نکات قرارداد فروش خانه

مسئولیت مستاجر در مقابل موجر در قرارداد اجاره

  1. پرداخت اجاره: معمولا پرداخت کرایه به صورت ماهانه است . لذا مستاجر باید در پایان هر ماه اجاره بها را به موجر یا نماینده موجر پرداخت کند . چنانچه در قرارداد اجاره حق فسخ قرارداد اجاره در صورت عدم پرداخت به موقع اجاره بها درج شده باشد باید مستاجر به موقع اجاره بها را پرداخت نماید تا دچار این قبیل مشکلات نشود. در مواردی که مستاجر خانه یا آپارتمان را رهن کامل می کند دیگر اجاره بها پرداخت نمی کند.
  2. تخلیه محل اجاره به هنگام پایان مدت قرارداد.
  3. انجام تعمیرات غیر اساسی مورد اجاره: اگر خانه یا مغازه نیاز به رنگ آمیزی یا تعویض لامپها یا پریز و کلید برق و قفل درها …داشته باشد مستاجر با هزینه خودش باید این اصلاحات و تعمیرات را انجام دهد.
  4. پرداخت قبوض آب ،برق، گاز ،تلفن و حق شارژ . که استفاده کننده و بهره ور این امکانات مستاجر می باشد.
  5. عدم ممانعت از تعمیرات اساسی توسط موجر: اگر محل مورد اجاره نیاز به تعمیر کلی پیدا کند مانند تعمیرات موتور خانه و آسانسور … انجام این تعمیرات با موجر است و لذا مستاجر نباید از ورود موجر برای تعمیرات این موارد ممانعت کند.
  6. خودداری از ورود خسارت به ملک مورد اجاره: مستاجر باید به گونه ای از خانه یا مغازه استفاده کند که خسارتی به آن وارد نشود در صورت ورود خسارت مستاجر باید خودش آن را برطرف نماید.
  7. خودداری از تغییر شغل در واحد و ملک مورد اجاره: اگر مستاجر برای شغل خاصی مغازه را اجاره کرده باشد (مثلا طلا فروشی) حق ندارد بدون موافقت موجر شغل خود را تغییر دهد . مثلا به درب و پنجره سازی مشغول شود. چرا که در صورتی که موجر با تغییر شغل موافق نباشد می تواند قرارداد اجاره را یک طرفه فسخ کند.

از اینستاگرام سامیت هوم دیدن نمایید.

مقاله های پیشنهادی :